Parallax_illu

Fascinerende fortællinger: Når scrolling er en oplevelse

SÅDAN SET: Otte eksempler på multimedie-historier, der er ligesom Snow Fall – bare bedre.

Da New York Times i 2012 vandt Pulitzerprisen for mulitmedie-historien Snow Fall, skabte fortællingen en enorm hype i mediebranchen på grund af sin anderledes form. Historiens kombination af tekst, lyd, video og animeret grafik er dog også blevet kritiseret for at være fjollet og overvældende – og der findes faktisk mange eksempler i samme genre, der er mere vellykkede. 11 af de bedste kan du se her.

Snow Fall bygger på parallax-scrolling, en funktion, der oprindeligt stammer fra computerspil.

Ingen danske fortællinger
Herhjemme har formatet ikke fået særlig meget opmærksomhed. Måske, fordi der i nogle af de store mediehuse hersker en frygt for ting, der bevæger sig.

Det er måske heller ikke helt ubegrundet. Det er nemt at finde eksempler på historier, der er for lirede. Complex’ historie om rapperen Danny Brown eksempelvis ligner noget, der er lavet af en webdesigner på amfetamin.

Her er til gengæld otte eksempler, hvor det hele går op i en højere enhed, og kombinationen af levende billeder, lyd og tekst giver fortællingen mere dybde.

De store

 • The Guardians temaside om NSA-afsløringerne er lettilgængelig, flot og clean, og hvis man har lyst, kan man gå på opdagelse i arkivet med ekstramateriale. Modsat de fleste andre parallax-historier, hvor der kun er én vej ind, og det til tider føles, som om der ikke er nogen vej ud igen, kan læseren her navigere rundt ret frit. Man vælger selv, hvor meget man vil vide, og der er mulighed for både at stoppe og genafspille auto-play videoerne. Det eneste, jeg ellers kunne ønske mig, var mere overskuelig navigation og muligheden for adgang til nogle af de dokumenter, historien bygger på.Screen Shot 2014-12-08 at 14.17.50
 • Pitchforks portræt af Marc DeMarco er i en helt anden boldgade, men også godt. Under titlen Cover Stories har musikmagasinet lanceret en række portrætter – bl.a. af Janelle Monae og Daft Punk – i parallax-format. Men historien om DeMarco kan noget særligt: Den er sjov, og det er frem for alt billedsidens skyld. Fotos og video bevæger sig parallelt med teksten og giver historien en ekstra dimension – de gør, at jeg ved noget om Marc DeMarco, jeg ikke havde vidst ellers. Til gengæld er historien i mine øjne for lang. Første gang, jeg så den, scrollede jeg hele vejen ned i hvert fald fire gange, for at se, hvad der sker på billedsiden undervejs. Først dagen efter begyndte jeg at læse den – og jeg har faktisk aldrig læst den helt færdig.
  Et andet godt bud på et portræt, der får noget ud af sin parallax-indpakning er i øvrigt ESPN’s historie om baseballspilleren Doc Ellis. Den er flot, uden for meget lir.

 

De undervurderede

 • National Geographics ‘Killing Kennedy’ vinder særligt på måden, journalisterne væver Kennedys og og Lee Harvey Oswalds liv sammen. Siden er æstetisk og overskuelig, og som læser kan man selv vælge, hvor meget man vil vide, og om man vil have det som video eller lyd, samtidig med at historien er stringent. De klare redaktionelle valg klæder historien, der modsat mange af National Geographics andre digitale fortællinger har en dramaturgi. For min skyld måtte der godt være mere tekst, og navigationen er vanskelig. Men ellers er jeg fan.
  Screen Shot 2014-12-08 at 14.17.38
 • Rolling Stones ‘The Geeks on the Frontline’ er ikke bare en spændende historie om datasikkerhed, men også et eksempel på, hvad man kan vinde, hvis journalister og udviklere arbejder sammen fra det øjeblik, ideen til en historie opstår. Den er visuelt stringent, og effekterne er subtile og står ikke i vejen for teksten. Til gengæld distraherer det mig, at sidehistorier og videoer er placeret i selve teksten og ikke i bunden af historien. Det distraherer mig, når jeg scroller forbi, mens jeg læser, og når jeg først er nået til bunden, scroller jeg ikke op igen for at læse videre.
  Screen Shot 2014-12-08 at 14.17.21
 • Endnu en fra The Guardian: ‘America Elect’ er en digital graphic novel om Obamas valg og genvalg. Historien er kort, enkel og skæg, og parallax-funktionen understøtter tegningernes dramaturgi. Jeg ville dog ønske, at der var hyperlinks eller lign. undervejs, så man, hvis man har lyst, kan fordybe sig og læse videre.
 • Et godt eksempel på en digital fortælling, der bygger på en genanvendelig parallax-skabelon er NPR’s den crowdfundede ‘Planet Money makes a t-shirt’. Siden er ikke spektakulær, men mere avanceret end den lidt ældre ‘Unfit for Work’, og kildekoden er frit tilgængeligt på GitHub. Desuden er det værd at bemærke, at radiostationen evner at lave mere avanceret digital journalistik end de danske netaviser.

Læs også

Del artiklen
Frauke Giebner

Laver tv. Tidligere freelance for bl.a. Information, Politiken og Zetland. Uddannet i Berlin, Beirut og Trekroner. Vild med subkulturer og digitale fortællinger.