Skærmbillede fra: Vox.com

Her er mediet, der vil forklare dig nyhederne

GODT GÅET: På rekordtid har amerikanske Vox.com sat nye standarder for den forklarende journalistik.

Den endeløse strøm af kontekstløse nyheder ødelægger vores interesse for krigen i Syrien,  ebola-epidemien i Vestafrika og andre væsentlige begivenheder.

Det mener Vox.com, der vil forklare nyhedsstrømmen.

»I dag er vi bedre end nogensinde til at fortælle mennesker, hvad der sker, men knapt så gode til at give dem den afgørende kontekstuelle information, der er nødvendig for at forstå, hvad der egentlig skete«, skrev ansvarshavende redaktør Ezra Klein tilbage i januar 2014 på TheVerge.

Få måneder senere, i marts 2014, gik Vox.com online, og det skete med blot ni ugers forberedelse.

LÆS OGSÅ: Hvor er visionerne, mediebosser? 

På Vox.com er indholdet gratis og engelskssproget i form af artikler, foto, video og grafik.

Her er en video fra Vox.com, hvor ansvarshavende redaktør Ezra Klein og medarbejdere præsenterer visionen:

Visionen er altså at forklare nyhedsstrømmen, og det gør Vox.com med en række nytænkninger, herunder med de såkaldte Vox Cards, der fungerer således:

Væsentlige ord og begreber er markeret i hver enkelt artikel, klik på dem og vupti, der åbner sig et Vox Card med indekseret fakta og uddybende forklaringer. Dermed kan brugeren gå på opdagelse i en labyrint af forklaringer, hvis brugeren altså ønsker det.

Nedenstående er et eksempel på et Vox Card.

I artiklen North Dakota’s quest not to blow its oil wealth har jeg klikket på de fremhævede ord ‘hydraulic fracturing’ og er dermed havnet på et Vox Card om boringsmetoden kaldet fracking:

Foto: Vox.com

Foto: Vox.com

Boringsmetoden fracking er kontroversiel, fordi den bl.a. omfatter, at kemikalier pumpes ned i undergrunden. I dette Vox Card præsenteres jeg for hele 21 svar på relevante spørgsmål om fracking, når jeg altså i artiklen har trykket på de fremhævede ord ‘hydraulic fracturing’.

LÆS OGSÅ: Fascinerende fortællinger: Når scrolling er en oplevelse 

Efterhånden som begivenhederne – eller i dette tilfælde en boringsmetode i undergrunden –  udvikles, opdateres kortene med nye informationer.

De løbende opdateringer betyder, at hvert enkelt Vox Card altid rummer aktuel information.

Opdateringerne betyder også, at hver enkelt Vox Card kontinuerligt vil opnå klik over tid, fordi der fremover i artikler fra Vox.com om fracking, eller artikler der blot omtaler fracking, systematisk vil linkes til dette Vox Card om samme emne.

Massiv investering i Vox Media

Bag Vox.com står den hastigt voksende udgivelseskoncern Vox Media, der er moderkoncern for en stribe succesrige digitale medier som bl.a. sportsiden SB NATION, nyhedssitet Polygon med fokus på computerspil og The Verge, der dækker teknologi, videnskab, kunst og kultur.

Samtlige nichemedier fra Vox Media har indtil videre haft stor succes, og det ser ud til at fortsætte.

I slutningen af november 2014 kom det således frem, at investeringsselskabet General Atlantic har lagt 46,5 mio. amerikanske dollar hos Vox Media, rapporterer The New York Times.

Med investeringen vurderes moderkoncernen Vox Media nu at have en markedsværdi på 400 mio. amerikanske dollar, skriver The New York Times videre. Det svarer til en svimlende markedsværdi på over 2,4 mia. danske kroner.

Forklarende journalistik hører til på nettet

Vox.com har de økonomiske midler og de redaktionelle muskler til for alvor at gå ny veje. Men vigtigst af alt har Vox.com modet.

Jeg bifalder visionen om at ville forklare nyhederne, for jeg er enig i påstanden om, at vi som borgere mister interessen for væsentlige begivenheder, når vi dagligt bombarderes med kontekstløse historier fra diverse medier.

Før i tiden slog vi bare op i papiravisen, eller tændte for TV-Avisen på DR, og så var vi orienteret om den aktuelle dagsorden. I dag er virkeligheden en anden.

 LÆS OGSÅ: Hvorfor iTunes for artikler kommer som kaldet…

Med især sociale mediers brugergenereret indhold udsættes vi for utallige historier fra venner, bekendte, familie, virksomheder, reklamebranchen og nyheder fra traditionelle medier.

Vi har styr på, hvad der sker lige nu og her, men vi kan ikke sortere i væsentligheden, for vi kan ikke rumme alle historier.

I forhold til samfundsrelevante begivenheder har vi derfor brug for, at den professionelle journalistik med sine normer, regler og rutiner som for eksempel tilstræbt objektivitet, vinkling og bekræftede informationer forklarer os ikke blot, hvad der sker, men også hvad der egentlig skete.

Her kommer Vox.com ind i billedet.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du vænne dig til interaktive nyheder

Og set med journalistiske briller viser Vox.com, hvordan den forklarende genre kan antage nye former og formater med afsæt i internettets platforme.

Med de såkaldte Vox Cards og andre initiativer går det op for mig, hvordan forklarende journalistik hører hjemme på internettet. Her kan forklaringerne i bogstaveligste forstand være uendelige.

Papiravisen, tv og radio vil aldrig tilbyde os den så vidt mulige fulde forklaring, for i modsætning til på internettet er pladsen i traditionelle medier begrænset.

For meget tekstindhold

Men der er også plads til forbedringer hos Vox.com.

Det er et spørgsmål om smag, men selv efterlyser jeg flere visuelle og interaktive forklaringer som klikbare infografikker i stedet for blot primært tekstindhold.

Når det er skrevet, rammer Vox.com i overlegen stil lige ned i et behov, som overraskende få journalistiske medier i dag dækker.

Det er godt gået af Vox.com, og jeg glæder mig til at se meget mere af det samme – mens jeg vil vente på, at danske medier følger efter.

 

Læs også

Del artiklen
Niels Rytter

Digital journalist. Skriver ofte om digital nytænkning og tendenser. Cand.comm i journalistik og internationale udviklingsstudier fra Roskilde Universitet med speciale i dagsordner og fortællerammer på mikrobloggen Twitter.