Skærmbillede 2014-12-19 kl. 00.32.04

Lav flotte multimediehistorier med få klik

BRUGBART: Nye apps og programmer gør det let at integrere video og lyd i artikler – elegant og helt gratis.

Foreløbigt er multimediefortællinger noget, man frem for alt ser hos de helt store mediehuse. De digitale historier tager ofte lang tid at lave og kræver et stort hold af journalister, web-udviklere og fotografer.

Men hvis man kigger sig omkring på nettet, finder man et støt voksende udvalg af værktøjer, der gør det nemt at forvandle sin almindelige artikel til et lille multimedieunivers.

Lav en ‘Snow Fall’ på én time

Programmerne, der med få klik gør det muligt at efterligne komplekse produktioner, blev populære i 2012.Fem måneder efter New York Times lancering af multimediehistorien Snow Fall – som 14 medarbejdere havde knoklet med i et halvt år – kopierede en ung computernørd hele det pompøse projekt på bare én time ved hjælp af et open source-program, han havde udviklet.

Scroll Kit var dengang frit tilgængeligt for alle, der havde lyst til at eksperimentere med egne fortællinger – men NYT sagsøgte udvikleren, og nogle måneder senere blev Scroll Kit opkøbt af WordPress.

Heldigvis har andre lært af Scroll Kits eksempel. De fleste apps og programmer, der i dag gør det muligt uden anstrengelser at publicere historier, der forener video, lyd og tekst, er ikke helt så spektakulære, som Scroll Kit var det.

Til gengæld er de letanvendelige og har sørget for, at produktionen af multimediehistorier i dag ikke længere forbeholdt de store mediehuse, men noget, som kan produceres af én enkelt journalist – også på lokalaviser.

De tre bedste

Her er tre af de bedste apps og programmer, der gør det nemt at integrere lyd og video i artikler:

1) StoreHouse er en enkel app, der er god til billedtunge historier. Se fx denne nyhedshistorie om en mineulykke i Tyrkiet fra den tyske tabloidavis Bild, der er produceret af en enkelt journalist.

Eller denne næsten poetiske fortælling om en cykeltur væk fra forbrugssamfundet.

2) Pageflow.io er udviklet i samarbejde med den tyske tv-station WDR, der selv bruger det som standardværktøj til multimediefortællinger. Programmet er open source og gør det muligt at skabe historier, der kombinerer lyd, billeder og tekst i stil med Guardians Fire Storm.

Se fx denne rejsereportage fra Vietnam eller denne lille festival-historie. Pageflow har en række særfunktioner, som også kan bruges isoleret – eksempelvis en før/efter-funktion – men noget, der tæller ned, er den indbyggede navigation, der er ret uoverskuelig.

3) Creatavist er en af de ældste tilbud på markedet. Mens Pageflow og StoreHouse også kan bruges til nyhedshistorier, er Creatavist, der er udviklet af single-pioneren The Atavist, målrettet fortællende journalistik.

Værktøjet gør det muligt at publicere longformhistorier, hvor tekst og design er i højsædet – se fx denne tekst om holocaust-overlevere.

Læs også

Del artiklen
Frauke Giebner

Laver tv. Tidligere freelance for bl.a. Information, Politiken og Zetland. Uddannet i Berlin, Beirut og Trekroner. Vild med subkulturer og digitale fortællinger.