Arbat_Transit_Camp_3-3-2014

Kom med på flugt

 GODT GÅET:  I udlandet tyr aviserne til interaktive historier for at skabe identifikation med flygtninge. Her er tre gode eksempler.

Mere end 50 millioner mennesker har sidste år været tvunget til at forlade deres hjem på vej væk fra krig, fattigdom eller diktaturer – for første gang siden Anden Verdenskrig har så mange været drevet på flugt.

50 millioner mennesker – det er i princippet 50 millioner historier, og de er væsentlige. Dertil kommer de strukturelle og politiske aspekter, der knytter sig til emnet. Men det er også historier, der er svære at fortælle. Fordi læseren på forhånd ved, hvad de handler om.

Det er lidt som med bilbomber i Irak og droneangreb i Pakistan – man læser rubrikken og trækker på skulderen. Videre.

Interaktivitet gør indtryk

50 millioner mennesker – det overstiger min forestillingsevne. Jeg vil gerne lave et journalistisk projekt om (eller måske med) flygtninge, og de sidste måneder har jeg grublet over, hvordan jeg bedst griber det an.

Jeg grubler stadig. Men undervejs er jeg stødt på tre aviser – en hollandsk, en tysk og en britisk – der har formået at tage fat på emnet på en måde, der gør en velkendt problematik interessant på ny.

I to af projekterne prøver journalisterne fx at skabe identifikation med flygtningene, og nettet gør det muligt, at man som læser kan sætte sig selv i deres sted.

Modstandskæmperen synger

Screendump fra de Volkskrant

Screendump fra de Volkskrant

Hollandske De Volkskrant tager dig med til Domiz, en kæmpe flygtningelejr i den kurdiske del af Irak. Her bor 58.000 syrere – 20.000 flere end lejren egentlig kan rumme – og mange har boet i de provisoriske hjem i flere år. Der er en moske, en mand, der sælger undulater og en ung kvinde, der hver dag synger kurdiske modstandssange, mens hun sidder alene i sit telt. Historien, der er på engelsk, er bygget op omkring en enorm tegning af lejren, som læseren selv kan navigere rundt i. Det er flot, det er – til tider – sjovt, det er interessant og rørende – og det yder nettet som medie retfærdighed.

Dø ikke, Emmanuel

Skærmbillede 2015-01-10 kl. 18.40.58

 

 

 

 

 

 

Hvis man hører til dem, der er bange for, at digitale fortællinger per definiton er for lirede, er der her et bevis på, at det bestemt ikke behøver være sådan. Ved hjælp af en håndfuld meget korte videoklip og endnu kortere lydbidder har to journalister fra Der Spiegel formået at gøre historien om en gruppe mennesker fra Niger, der rejser mod middelhavskysten i håb om et bedre liv, håndgribelig. Formen er så simpel, at den sagtens vil kunne kopieres af danske aviser.

Historien er klart bedst, hvis du kan tysk eller er ekstremt ihærdig bruger af google translate. Men klik dig gennem de fem kapitler alligevel, om ikke andet så for at stjæle ideer til, hvor let og lækkert det kan gøres:

Kan du få asyl i Europa?

Screendump fra The Guardian

Screendump fra The Guardian

På The Guardian skal du selv tage stilling til nogle af de mange vanskelige situationer og beslutninger, flygtninge skal forholde sig til undervejs. Som den 28-årige Karima flygter du sammen med dine to små børn fra Syrien og håber, at der er et land i Europa, der vil tage imod dig. Undervejs skal du tage mange valg, der kommer til at afgøre din skæbne. Vil du rejse over land eller vand? Vil du stole på menneskesmugleren? Vil du slå dig ned i Tyrkiet eller bruge hele din opsparing i forsøget på at komme ind i EU?

Øverste foto: CmacauleyOwn work

Læs også

Del artiklen
Frauke Giebner

Laver tv. Tidligere freelance for bl.a. Information, Politiken og Zetland. Uddannet i Berlin, Beirut og Trekroner. Vild med subkulturer og digitale fortællinger.