Screendump: BBC News på Instagram.

Video på Instagram: BBC går forrest

GODT GÅET: Danske medier kan på tre punkter tage ved lære af BBC’s eksperimenter på Instagram. 

Med over 300 mio. brugere på verdensplan er Instagram et af de hurtigst voksende sociale medier.

Alligevel kæmper stribevis af journalistiske medier verden over med at få succes på den visuelle platform. Det gælder også for danske dagblade, som Limbolands tidligere gennemgang på Instagram viser.

Forklaringen på den egentlig bemærkelsesværdige situation, som ingen i mediebranchen herhjemme taler om, er, at redaktører og journalister er i vildrede over Instagram.

LÆS OGSÅ: Hvor er visionerne, mediebosser? 

I modsætning til eksempelvis Facebook og Twitter tillader Instagram således ikke aktive URL- adresser – også kendt som links –  i indholdet.

I dag er det kun muligt med et link i profilteksten, og hvorfor så tage Instagram alvorligt, når følgerne hverken nemt eller effektivt kan konverteres til brugere af egne platforme som f.eks. nyhedssider?

Imidlertid har britiske BBC valgt at tage Instagram alvorligt, og det gør de med video.

Videoindhold i voldsom vækst 

I løbet af de seneste år har videoindhold oplevet en voldsom vækst på tværs af platforme.

Det er især den voksende adgang til mobil og tablet, der har bidraget til udviklingen.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du vænne dig til interaktive nyheder

Som andre medier måtte BBC i december 2013 erkende, at brugerne nu oftest besøger mediets platforme via mobil og tablet i stedet for tidligere via desktop.

Samme år introducerede Instagram 15 sekunders video i stil med Twitters Vine app, og allerede i januar 2014 tog BBC konsekvensen og lancerede BBC News Instafax på Instagram.

BBC vil nå et nyt publikum

Navnet Instafax, som BBC’s profil på Instagram omtales, refererer til verdens første tekst-tv kaldet Ceefax fra selvsamme BBC i 1974.

Dengang var tekst-tv en opsigtsvækkende ny platform for journalistikken. Hos BBC håber man, at Instagram kan blive det samme:

”Vi er opsatte på at afprøve nye idéer i forhold til, hvordan vi kan bruge videoindhold til at nå ud til et nyt publikum”, har Steve Herrmann fra BBC News Online tidligere fortalt til The Guardian.

På Instagram satser BBC primært på video i form af seneste nyt, nyhedsopsamlinger og baggrundsstof, men der er også plads til samfundsrelevante infografikker.

For videoerne gælder, at de er omfattet grafik, tekst, underlægningsmusik, jingler og soundbites.

Her et eksempel på en nyhed, der viser nye amatøroptagelser af de to bevæbnede terrorister, der angreb satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris:

Som en del af konceptet går BBC systematisk i dialog med brugerne for at øge engagementet, rækkeviden og loyaliteten. 

Som i nedenstående, hvor BBC forholder sig til en følger, der stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor ovenstående video egentlig skal vises. 

Følgeren mener, at ovenstående video blot bidrager til frygt og had i samfundet. Hvorefter BBC i en konstruktiv tone går i direkte dialog med følgeren: 

Screendump: BBC News på Instagram.

Screendump: BBC News på Instagram.

Nyhedsvideoerne suppleres med aktuelt baggrundsstof. Som i nedenstående video om sorte bokse i passagerfly i forbindelse med det AirAsia fly der kort inden nytår 2014 styrtede ned i Javahavet

 
Med mellemrum suppleres videoindhold som nævnt med infografikker for at sikre et mix. 

Her er ganske enkelt blot tale om billeder med simple og samfundsrelevante fakta:


BBC på Instagram giver altså et hurtigt overblik over den aktuelle nyhedsstrøm suppleret med baggrund.

Nyhedsindholdet på Instagram kan dog ikke stå alene.

Med blot 15 sekunders video til rådighed, er der grænser for volumen af informationer.

Men når brugerne allerede findes på Instagram, fungerer det sociale medie som en platform for små nyhedspakker, der understøtter BBC’s store nyhedsside, tv-kanaler og radiostationer.

Hvad kan danske medier lære af BBC? 

Med 123.000 følgere må BBC News på Instagram siges at være en nogenlunde succes. Der er dog stadig langt op til f.eks. Twitter, hvor BBC har over 3.6 mio. følgere.

Indholdet på Instagram fejler dog ikke noget. Tværtimod vil jeg mene, at det er forbilledligt taget Instagrams begrænsede funktionaliteter i betragtning.

Så hvad kan danske dagblade, der altså ifølge os her på Limboland flopper på Instagram, lære af BBC?

De kan tage ved lære af følgende:

1. Eksperimenter: BBC’s koncept på Instagram var oprindeligt tænkt som et eksperiment, der skulle vare nogle måneder. I dag, et års tid efter første post, kører konceptet videre.

Herhjemme kan store mediehuse som DR,  TV2, JP/Politikens Hus og Berlingske Media tage ved lære af, at nytænkning og eksperimenter ikke bør overlades alene til nichemedier.

2. Vær social: Instagram er et social medie, og derfor giver det mening at gå i dialog med følgerne. Også for et stort mediehus har det flere fordele, herunder:

Det skaber engagement for historierne, øger rækkeviden af indholdet, etablerer og vedligeholder i bedste fald sympati for brandet og dialogen kan anvendes som crowdfunding af nye historier og kilder.

3. Vær åben: Fra start har BBC været åben omkring, at konceptet på deres Instagram-profil er et eksperiment.

En sådan transparens giver større forståelse for fejltrin blandt følgerne, og internt giver det større åbenhed for løbende at afprøve nye formater og idéer.

Kan vi ikke gøre det bedre i Danmark?

Det er på mange måder godt gået af BBC News.

Og jeg tør slet ikke tænke på, hvilken værdi Instagram kan få for BBC, når det hastigt voksende sociale medie et sted ude i fremtiden vil tillade aktive URL-links i videoer og billeder. For det kommer muligvis til at ske.

Og det var så om BBC News på Instagram.

Lad os afslutningsvis tage et kig på lille Danmark.

LÆS OGSÅ: Lav flotte multimediehistorier med få klik

Herhjemme har vi en enkelt fireogtyvetimers nyhedskanal, og den hedder TV2 News.

Siden juni 2013 har TV2 News postet blot to videoer på Instagram. Og med indholdet fra BBC i baghovedet, tag så et kig på nedenstående.

Dette er den seneste af de i alt to videoer fra News, og den er i skrivende stund hele fem måneder gammel.

Når det gælder visioner såvel som kvalitet, kan vi så ikke i Danmark bare gøre det en lille smule bedre på Instagram?

Øverste foto: Screendump af

Læs også

Del artiklen
Niels Rytter

Digital journalist. Skriver ofte om digital nytænkning og tendenser. Cand.comm i journalistik og internationale udviklingsstudier fra Roskilde Universitet med speciale i dagsordner og fortællerammer på mikrobloggen Twitter.