Direkt36

Nye medier skabt i protest: Crowdfunding forbedrer pressefrihed

#LIMBOLAB: Iværksættere i Spanien og Ungarn: Krise, korruption og censur giver crowdfunding af vores nye medier succes.

Syd for Danmark spirer en lille medierevolution.

I Spanien og Ungarn tilbyder iværksættere folket medlemsskab i nye medier, der skal genoplive en klassisk disciplin inden for journalistik: Bekæmpelse af censur.

De nye medier i de to lande kommer som reaktion på afsløringer af magtmisbrug, der har ført til politisk pres og efterfølgende fyringerne af prominente chefredaktører.

Pressefriheden lider, og nu kommer modreaktionen i form af crowdfunding af nye medier.

SERIE: #LimboLab

Tag med til journalistikkens innovative afkroge
 
Hvem er frontløberne inden for digital journalistik, og hvad kan vi lære af dem? I denne serie taler vi med praktikere og forskere, der tør prøve noget nyt.

Dette er andet afsnit i serien. Tidligere:

1. “Danske medier tør ikke eksperimentere nok”

Jeg mener, udviklingen er værd at følge og støtte. Mens søndagsaviserne herhjemme langsomt oversvømmes af test af dejskrabere og badevægte, kan vi lade os inspirere af en folkelig opstand mod konformiteten og mageligheden, der har lullet en etableret presse i søvn.

Vi kan lade os inspirere af, at det kan lade sig gøre at involvere folket i udviklingen af nye medier. Samtidig kan danske medier lære af, at man godt kan tiltrække betalende læsere uden offentlig mediestøtte. Så længe de betalende får transparens og indflydelse.

Kom med på et kort rejse ned til EU-lande, hvor journalister har noget at kæmpe for og noget at kæmpe imod.

Spanien i aviskrise

10. januar 2015 startede spanske El Español en kampagne for et nyt netmedie, der slår sig op på at ville ruske godt og grundigt i politikere, medier og kongehus.

Kampagnen løber til 1. marts i år, men allerede efter 10 dage havde 1.070 mennesker til sammen investeret 4,3 millioner kroner, og dermed blev der sat ny rekord for crowfunding i et land uden særlig traditioner for den fremgangsmåde.

Trækplasteret for El Español er et tilbud om at få indflydelse på udviklingen af en ny netavis, der kan ændre landets medielandskab. Gennem en blog kan man være med til at udvikle netavisens redaktionelle linje, man kan efterspørge ansættelse af skribenter og komme med forslag til, hvilke tekniske virkemidler historierne skal fortælles med.

Men hovedsageligt kommer støtten til El Español til udtryk som en protest. Spanierne vil have kritisk bevågenhed over krise og korruption, skriver María Ramírez, medstifter af El Español i en mail til Limboland.dk:

“Vores succes hænger sammen med, at tilliden til Spanien er i krise. Der eksisterer en udbredt opfattelse af, at vi mangler tilstrækkelig upartisk information om både politiske partier, den royale familie og store virksomheders ejerskab over medierne”.

El Español har til kampagnen produceret en video. Her tilbyder stifterne af det nye medie folk, at de kan deltage i kampen for “et nyt Spanien”:

Fyret efter afsløring af skandale

En stor mediepersonlighed er en anden grund til El Españols spirende succes, tilføjer María Ramírez.

Pedro J. Ramírez (ja, det er María Ramírez’ far) er medstifter, og han er nærmest blevet spansk folkehelt, efter han sidste år blev fyret som chefredaktør for avisen El Mundo.

Fyringen kom efter, at El Mundo lagde spalter til afsløringer af en korruptionsskandale i den konservative, spanske regering, og Pedro J. Ramírez mener selv, at han blev gået, fordi regeringen lagde et massivt pres på de private virksomheder, der ejer hovedparten af avisen.

Eksemplet fra Spanien svarer til, at chefredaktør Lisbeth Knudsen bliver fyret fra Berlingske, fordi avisen skriver om magtmisbrug i Socialdemokratiet.

Journalister siger op i protest

Helt så stor bevågenhed fik det ikke i Ungarn, at Gergő Sáling blev fyret som chefredaktør for den landsdækkende avis Origo. Det kan forklares med vilkårene for fri presse i Ungarn, som jeg vil komme ind på om lidt.

Til gengæld vakte det bestemt opsigt blandt øvrige journalister og uden for avisspalterne i Ungarn, da Gergő Sáling blev sparket ud efter det, der bliver kaldt Lazar-affæren.

Den nu forhenværende chefredaktør for Origo havde rullet en længere sag ud om en ledende embedsmand i premierminister Viktor Orbáns regering og dennes misbrug af rejsemidler. Pludselig steg presset på avisens ledelse for at stoppe med at publicere nyt. Chefredaktøren holdt fast og blev fyret – Senere sagde halvdelen af avisens journalister – omkring 30 – op i protest.

Det svarer til, at Jyllands-Postens chefredaktør Jørn Mikkelsen bliver fyret, fordi han har lagt spalter til journalist Morten Pihls Cavling-vindende afsløringer af lægers misbrug af forskningsmidler.

Slår undersøgende rødder

Fyringen er forhistorien til, at Gergő Sáling og to andre journalister fra Origo nu starter et nyt medie i Ungarn.

Med det nye center for undersøgende journalistik, Direkt36, vil de sikre redaktionel frihed til at gå regering og øvrig magt efter i sømmene.

“Vi kommer med en unik tilgang til journalistik i Ungarn, et land hvor undersøgende journalistik i en vestlig forstand – metodisk, systematisk gennemgang af problemstillinger – ikke for alvor har slået rødder”, skriver de tre journalister på den åbne platform Medium.com.

De præsenterer også projektet i denne video, hvor de beder om bidrag til Direkt36’s nye crowdfunding-kampagne(på engelsk):

International kritik

Direkt36 kan blive det første crowdfundede medie i Ungarn –  efter samme model, som er kendt fra El Español i Spanien, Krautreporter i Tyskland og De Correspondent i Holland.

Med 19 dage tilbage af kampagnen er projektet blot ca. 20.000 kroner fra at nå sit mål på 150.000 danske kroner. Det vidner om en voksende opmærksomhed på pressefrihed blandt den ungarske befolkning, og at efterspørgslen efter uafhængig og kritisk journalistik endelig er ved at brede sig.

Det sker efter gentagende protester blandt ungarske journalister, der aldrig rigtigt har nået den brede befolkning. I kampen mod censur har journalister lavet blokade af en landsdækkende tv-kanal i over et år. De har afholdt demonstrationer, og har protesteret i udenlandske medier.

Utilfredsheden har længe luret i den ungarske presse, men fik først luft under vingerne for godt fem år siden.

Det startede med en restriktiv medielovgivning i 2010, der blev kritiseret bredt i Europa for at indskrænke pressefriheden, blandt andet med indsættelsen af et nyt medieråd, udpeget af regeringen.

Samtidig har den ungarske regering magt over de store aviser ved at stå for en betydelig del af annonceindtægterne, og senest er en ny skat på annoncering blevet kritiseret for især at have til formål at stække en af landets eneste regeringskritiske tv-stationer, tyske RTL.

Inspiration til de priviligerede

Nu kommer den folkelige opbakning til en kamp for presse- og ytringsfrihed i form af støtte til en nyt kritisk medie. Mange – især i Budapest – har fået nok, og i kampen mod censur slutter Direkt36 sig til de to andre medier i med base i hovedstaden, hjemmesiden Atlatszo.hu og radiostationen Klubrádió.

Medierne er alle små, men bliver holdt oven vande af mikrobetalinger fra læsere og lyttere. Det gør dem uafhængige af private og offentlige interesser og særligt interessante at følge fra det privilegerede medielandskab i Norden.

Herfra kan vi al magelighed følge kampagnerne for folkelig opbakning til ny kritisk presse.

I Danmark har vi godt af at blive mindet om, at man godt kan producere kritisk kvalitetsjournalistik uden offentlig mediestøtte og private virksomheders annoncekroner. At man kan få betalende læsere, hvis man er villig til at gøre journalistikken transparant.

Men frem for alt har både Ungarn og Spanien godt af nye uafhængige medier med støtte fra befolkningen.

Så støt, støt, støt.

 


 

#LimboLab – tag med os til journalistikkens innovative afkroge
Hvem er frontløberne inden for digital journalistik, og hvad kan vi lære af dem? Vi taler med praktikere og forskere, der tør prøve noget nyt.
Kender du nogen, vi burde snakke med? Så skriv til os på kontakt@limboland.dk eller på twitter: @LimbolandDK

Læs også

Del artiklen
Anders Haubart Madsen

Digital romantiker med hang til luftkasteller, konspirationer og skrækscenarier. Uddannet journalist i 2012 fra Danmarks- Medie og Journalisthøjskole/Universidad Nacional Autónoma de México.